Належний контроль стану здоров’я водіїв-перевізників – невід’ємна складова попередження ДТП

Київська міжрегіональна філія ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України закликає перевізників до неухильного додержання вимог законодавства у сфері провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, особливо в частині, що стосується проведення обов’язкових попередніх, періодичних, позачергових та щозмінних перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв.

Чергова масштабна ДТП з потерпілими за вини водія пасажирського автобуса, що сталася 19 лютого на трасі Київ – Одеса біля Кривого Озера, доводить – нехтування ретельними перевірками стану здоров’я водіїв на підприємствах загрожує трагедіями, за якими людські життя, втрата здоров’я та працездатності, відшкодування численних матеріальних збитків. За попередніми даними, водій пасажирського автобуса, що зіткнувся з аварійною вантажівкою обабіч шляху, заснув за кермом. У важкому стані його та ще 16 пасажирів з травмами та забоями різного ступеня важкості доправили до місцевих лікарень. Остаточну причину ДТП, а також чи була це втома чи більш серйозні наслідки стану здоров’я водія, – з’ясує слідство.

До слова, за минулий 2019 рік в Україні, за даними Національної поліції, усього сталося 150 ДТП з вини водіїв автобусів, в яких загинуло 28 осіб, 346 – було травмовано.

Нагадаємо, відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом» від 02.12.2015 № 1001:

1) ліцензіат зобов’язаний:

- здійснювати контроль за станом здоров’я водіїв шляхом:

  • прийняття на роботу медичного персоналу або укладення договору із суб’єктом господарювання щодо надання його персоналом послуг;
  • забезпечення проходження водіями періодичних медичних оглядів;
  • забезпечення проведення щозмінних перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв у відведеному для цього та спеціально оснащеному приміщенні.

- до внутрішніх перевезень допускати автобуси, які обладнані контрольними приладами (тахографами) режиму праці та відпочинку у разі здійснення нерегулярних і регулярних спеціальних пасажирських перевезень, регулярних пасажирських перевезень на міжміських автобусних маршрутах протяжністю понад 50 км, перевезення пасажирів у нічний час (з двадцять другої до шостої години).

- зберігати документи щодо проходження водіями періодичних та щозмінних медичних оглядів протягом трьох років; документи про дотримання режиму праці та відпочинку водіїв, а саме щоденні реєстраційні листки режимів праці та відпочинку, або бланки підтвердження діяльності, або картки та роздруківки цифрового тахографа, протягом останнього року.

- здійснювати заходи щодо запобігання скоєнню дорожньо-транспортних пригод.

2) Водії допускаються до роботи за умови:

відсутності за результатами медичного огляду протипоказань за станом здоров’я;

проходження періодичного навчання методам надання домедичної допомоги постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод.

3) Медичні працівники, що проводять щозмінні медичні огляди водіїв, повинні:

  • мати кваліфікацію лікаря лікувального профілю та/або молодшого медичного працівника з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа»;
  • постійно проходити підвищення кваліфікації.

Звертаємо увагу, що з лютого цього року Укртрансбезпекою розпочато річний план перевірок на транспорті, зокрема, і щодо дотримання перевізниками вищезазначених вимог. Усього протягом року заплановано перевірити 860 суб’єктів господарювання.

Зі свого боку наголошуємо, що належна організація проведення попередніх, періодичних, позачергових, перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів на підприємствах-перевізниках є невід’ємною складовою попередження ДТП, особливо з вини водіїв. Нагадуємо, що Київська міжрегіональна філія УКРНДІ МТ МОЗ України, відповідно до визначених Міністерством охорони здоров’я України повноважень, проводить навчання медичних працівників методам проведення щозмінних перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів з видачею відповідного Свідоцтва. Детальніше