Безпека перевезень на комерційному транспорті: здоров’я водіїв є одним із ключових факторів

Чому вимоги до стану здоров’я водіїв-перевізників є високими, хто їх контролює, та хто несе відповідальність за нещасні випадки на дорозі, спричинені станом здоров’я водіїв. Про це в ефірі Українського радіо розповів директор Київської міжрегіональної філії Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України Юрій Чорний.

Зокрема, він нагадав, що професійні водії, які займаються перевезеннями пасажирів, враховуючи складність професії та рівень відповідальності  за людське життя і здоров’я, мають відповідати певним фізичним та психо-фізіологічним якостям для допуску до керування таким транспортним засобом, щороку проходити загальне медичне обстеження, огляд у психіатра та нарколога, а також підлягати обов’язковому щоденному перед- та післярейсовому медичному огляду. Відповідальність за своєчасність та якість медичних оглядів водіїв, достовірність наданих медичних довідок, у тому числі під час прийому на роботу, належну організацію режиму праці й відпочинку водіїв несе у першу чергу керівник автопарку. З боку держави контроль за дотриманням цих вимог автопідприємствами в межах компетенції здійснюють органи Укртрансбезпеки та Національної поліції України. До цих органів, до речі, за словами Юрія Чорного, можна звертатися і громадянам у разі порушення їх прав на безпечне перевезення.

Також Ю. Чорний наголосив, що з метою подолання проблеми отримання фальшивих медичних довідок водіями транспортних засобів у МОЗі наразі працюють над створенням єдиної бази закладів охорони здоров’я, які матимуть право на їх видачу.

Детальніше у відео https://www.facebook.com/goloskyjeva/videos/665528347624275/