З 01 червня в Україні запрацювала система автоматичної фіксації порушень ПДР

На початковому етапі фіксуватиметься виключно перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів.

За даними Нацполіції України, перевищення швидкості є однією з першочергових причин дорожньо-транспортного травматизму в Україні. Щодня на дорогах країни внаслідок ДТП гине в середньому 9 осіб, 90 осіб зазнають тілесних ушкоджень. Запровадження системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень Правил дорожнього руху є одним із найбільш дієвих механізмів контролю за швидкісним режимом на дорогах держави, що успішно зарекомендував себе у більшості розвинутих країнах світу.

Встановлення приладів контролю в Україні здійснюється на аварійно-небезпечних ділянках та місцях концентрації ДТП. Усього по Україні їх заплановано запустити більше 700. Дізнатися адреси розміщення систем фото-відеофіксації можна на офіційних веб-сайтах МВС та Національної поліції України.

Фактом порушення під час фото- відеофіксації вважатиметься перевищення допустимої швидкості руху більш як на 20 км/год. від встановленої межі (не більше 50 км/год. в населених пунктах, не більше 90 км/год. – поза населеними пунктами, не більше 110 км/год. – на автомобільних дорогах з розділювальною смугою та не більше 130 км/год. – на автомагістралях) ±3 км/год. – з урахуванням похибки роботи приладу.

Інформація про факт порушення буде надходити до центру обробки даних автоматичної фіксації порушень ПДР Департаменту патрульної поліції, після чого відповідна постанова про накладення адміністративного стягнення протягом трьох робочих днів надсилатиметься рекомендованим листом відповідальній особі – фізичній особі або керівнику юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб. У разі якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адміністративної відповідальності притягуватиметься особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Дізнатися про зафіксоване порушення можна буде також через СМС-повідомлення або повідомлення на електронну пошту, якщо відповідну заяву подано до МВС; на офіційному веб-сайті МВС в «Електронному кабінеті водія»; від представників Держприкордонслужби України – іноземцям та особам без громадянства, які ввозили транспортний засіб на територію України, зареєстрований поза її межами.

«Листи щастя» набирають законної сили відразу після вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення, або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Ознайомитися із зображенням чи відеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адміністративного правопорушення можна буде за посиланням https://bdr.mvs.gov.ua/, а також в електронному кабінеті водія – https://e-driver.hsc.gov.ua/accounts/login/?next=/

Для здійснення оплати штрафу можна скористатися платіжними інструментами в електронному кабінеті водія або в застосунку «Дія», платіжними системами та сервісами, що діють на території України, послугами банків України. Відповідно до КУпАП, перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 20 км/год. тягне за собою накладення штрафу у розмірі 255 грн, у разі перевищення більш як на 50 км/год. – 510 грн, якщо ж перевищення швидкості стало причиною аварійної ситуації – 680 грн або позбавлення водійських прав строком від 6 місяців до року. Сума накладеного штрафу зменшується вполовину у разі сплати його протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови. Загальний строк оплати штрафу – 30 днів з часу набрання постановою законної сили.

Оскаржити постанову можна протягом десяти днів з дня набрання нею законної сили в судовому порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

У МВС переконані, автоматичний контроль швидкості стане одним із важливих чинників зменшення кількості ДТП та зниження рівня дорожньо-транспортного травматизму в Україні. Кошти від штрафів за порушення швидкісного режиму будуть направлятись виключно в двох напрямках – покращення дорожньої інфраструктури та безпека дорожнього руху.