Здійснюйте повірку алкотестерів вчасно!

Професійні алкотестери для проведення щозмінних перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв підлягають обов’язковій щорічній повірці відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Повірка засобів вимірювальної техніки – це сукупність операцій, що включає перевірку та маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, які підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам.

Чому це необхідно? Алкометри побудовані на сенсорних датчиках, які в силу експлуатації можуть видавати недостовірні результати аналізу. Щорічна повірка є аргументованою, адже під час її застосування здійснюється налагодження сенсору згідно із заданими налаштуваннями.

Звертаємо увагу, що у випадку ДТП, спричиненого за участю ліцензованого транспортного засобу, контролюючі органи у першу чергу можуть перевірити наявність дозволу випуску на лінію водія у належному стані здоров’я, а звідси перевірити факт проведення передрейсового медичного огляду та наявність у кабінеті медогляду алкометра і чинного свідоцтва про його повірку. Без наявності такого свідоцтва (метрологічної атестації або декларації про відповідність) можна вважати, що передрейсовий огляд алкометром не проводився, адже саме цей документ є підтвердженням робочого стану пристрою та його відповідності чинному законодавству.

Окрім того, перевірити підприємство на наявність чинного алкометра можуть державні інспектори з метрологічного нагляду (відповідно до ст. 25 ЗУ «Про метрологію та метрологічну діяльність» ) та інспектори з охорони праці  (відповідно до ЗУ «Про охорону праці», Кодексу законів про працю України, ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»).

Алкометри зі свідоцтвом про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки або декларацією про відповідність чи  метрологічною атестацією можна на законних підставах використовувати під час випуску водіїв на лінію, а також для контролю персоналу на підприємствах.

Відповідальність за вчасну та належну метрологічну повірку алкометрів із наявністю підтверджуючих документів несе підприємство в особі керівника.

Нагадуємо, що Київська міжрегіональна філія Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України, яка згідно повноважень займається організацією забезпечення закладів охорони здоров’я необхідними засобами, передбаченими Табелем оснащення спеціальних приміщень для проведення щозмінних перед-та після рейсових медоглядів водіїв, у тому числі алкотестерами, здійснює організацію повірок усіх алкотестерів, що підпадають під дію Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», з обов’язковою видачею підтверджуючого документа – свідоцтва про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки.

Строки проведення повірки – до трьох робочих днів.

Звертаємо увагу медичних працівників, що проводять щозмінні перед- та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів, чітко дотримуватися інструкції з використання алкометрів згідно їх технічних характеристик та вчасно проводити метрологічну повірку.  Міжповірочний інтервал незалежно від типу сенсорного елемента складає 12 місяців.

Дізнатися більше про метрологічну атестацію та заповнити заявку на повірку можна тут або за тел. 050-337-70-16.