У Кривому Розі пройшов захід-тренінг для дітей та молоді з безпеки життєдіяльності «Safety Weekend»

Український науково-дослідний інститут медицини транспорту МОЗ України долучився до проведення в Україні нового молодіжного заходу-тренінгу з безпеки життєдіяльності «Safety Weekend». Захід відбувся 19 вересня у Кривому Розі.

Ініціатором його проведення виступив Міжнародний благодійний фонд «Допомоги постраждалим внаслідок ДТП» у співпраці з Міністерством освіти та науки України, Міністерством інфраструктури України, Державною службою України із надзвичайних ситуацій, Патрульною та ювенальною поліцією України, ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» Міністерства охорони здоров’я України, Моторним транспортним страховим бюро України, Донецьким юридичним інститутом та іншими.

Захід проходив в рамках національного проєкту «Безпечна країна» та мав на меті нагадати дітям правила безпеки:

  • безпеки дорожнього руху: дотримання правил дорожнього руху, користування світлоповертальними елементами, захисними шоломами, пасками безпеки під час руху по вулицях та дорогах, дотримання правил пересування на популярному нині серед молоді електротранспорті.
  • безпеки у разі надзвичайних ситуацій: дотримання алгоритму дій у разі НС техногенного чи природного характеру, військової чи терористичної загрози, а також оволодіння навичками надання домедичної допомоги;
  • безпечного навчального середовища: протидія дитячому булінгу, кібербулінгу та іншим видам насильства серед дітей;
  • екологічної безпеки: залучення молоді до озеленення міста, захисту природи та її ресурсів, пропаганди сортування сміття та його переробки.

Фахівці Інституту медицини транспорту працювали з дітьми на локації, присвяченій домедичній допомозі. Спільно зі студентами Криворізького медичного коледжу дітям та їх батькам нагадали основи надання першої невідкладної допомоги, зокрема у разі втрати людиною свідомості, раптової зупинки серця, найпоширеніших травм та ушкоджень, кровотеч. Освоювали техніку проведення серцево-легеневої реанімації, штучного дихання, накладання джгутів та пов’язок.

Елементарні навички надання домедичної допомоги є надзвичайно важливими та необхідними кожній людині. Адже вчасне та правильне надання домедичної допомоги збільшує шанси виживання потерпілого на 80%. У більшості країнах оволодіння цим курсом є обов’язковим для дітей та дорослих. В Україні такої норми, на жаль, поки що немає. Відтак подібні тренінги привертають увагу громадськості до проблеми високої смертності через невчасно надану допомогу до приїзду швидкої, привчають дітей з раннього віку корисним та правильним речам, які допоможуть зберегти чиєсь життя.

Усього захід відвідало більше тисячі містян, із них понад 250 дітей. Найбільш активних та обізнаних маленьких криворіжан відзначили дипломами та призами.

IMG_20200919_162132  DSC01910

DSC01911  DSC01914

DSC01962  IMG_20200919_173737

DSC02005  DSC01905