Європейський регіональний звіт ВООЗ про стан безпеки дорожнього руху за 2019 рік

ВООЗ опублікувала Європейський регіональний звіт про стан безпеки дорожнього руху за 2019 рік. Звіт ґрунтується на даних, зведених національними координаторами з питань безпеки дорожнього руху, від 51 із 53 держав-членів регіону.

Звіт інформує, що у європейському регіоні щороку на дорогах гине більше 80 тис. чол., щодня – понад 221 людина. Більше тисячі травмуються або стають інвалідами. Люди зі східної частини регіону несуть найбільший тягар смертності та захворюваності на дорогах. Ризик загинути внаслідок ДТП різниться в різних країнах, проте 70% припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу.

Одним із найбільш сумних фактів є те, що дорожньо-транспортний травматизм все ще залишається головною причиною загибелі дітей молодшого віку від 5 до 14 років.

Європейський регіон є одним із двох, де спостерігається зниження рівня летальності внаслідок ДТП, проте навіть це не дозволило досягти глобальної мети скорочення рівня смертності на дорогах вдвічі до 2020 року. У числі причин, які відзначають майже у всіх країнах, – швидка урбанізація та моторизація, погані стандарти безпеки та інфраструктура, відсутність чітких норм безпеки, вживання водіями наркотиків та алкоголю, перевищення швидкості, ігнорування ременів безпеки або шоломів, відсутність своєчасної медичної допомоги після аварій.

Цілі сталого розвитку ООН до 2030 року, а також 12 глобальних цілей ефективності безпеки дорожнього руху, передбачають оновлені дії щодо скорочення рівня дорожньо-транспортного травматизму та смертності на дорогах вдвічі. Вони ґрунтуються на симбіозі заходів, спрямованих на безпечні дороги, безпечні транспортні засоби, безпечну швидкість та безпечну поведінку учасників дорожнього руху.

Звіт визнає – 46 із 51 країн повідомляють про наявність у них національних стратегій з безпеки дорожнього руху, проте повністю фінансують їх впровадження лише у дев’яти країнах, у 36 – частково.

Лише п’ять країн імплементували своє законодавство у сфері безпеки дорожнього руху відповідно до рекомендацій ВОЗ щодо всіх п’яти факторів ризику поведінки на дорозі (швидкість, алкоголь, шоломи для мотоциклістів, ремені безпеки та дитячі автокрісла).

Сорок дев'ять країн здійснюють повний або частковий аудит безпеки дорожнього руху у ході проектування та будівництва нових доріг.