Остерігайтесь підробок бланків облікової медичної документації!

В Україні почастішали випадки незаконного виготовлення та розповсюдження бланків первинної облікової медичної документації – медичних довідок щодо придатності до керування транспортним засобом, медичної довідки психіатра, наркологічного сертифікату, особистої медичної книжки тощо.

Днями правоохоронці прозвітували про один із фактів виявлення такої злочинної діяльності на Тернопільщині. Незаконний бізнес з підробки документів, йдеться у повідомленні, а серед них і медичні довідки для водіїв, і посвідчення водія, і номерні знаки тощо, діяв протягом 2019 року аж у семи областях України. Працювали зловмисники на високоякісній оргтехніці, а також використовували плівку із захисними голографічними елементами. Відрізнити підробку від оригінального документу було фактично неможливо. Продажі здійснювалися через соціальні мережі. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження. Підозрюваним інкримінують частину 2 ст. 199 ККУ – Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів за попередньою змовою групою осіб та ст. 358 ККУ – Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Державне підприємство «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» Міністерства охорони здоров’я України відповідно до своїх статутних повноважень вже більше п’яти років займається організацією виготовлення для потреб медичної галузі, а також забезпечення закладів охорони здоров’я, наступними видами довідок та сертифікатів первинної медичної документації:

  1. «Особиста медична книжка» (форма № 1-ОМК), затверджена наказами МОЗ України №150 від 21.02.2013 та №583 від 08.07.2013 р.;
  2. «Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду» (форма № 140/о), затверджений наказом МОЗ України №583 від 08.07.2013 р.;
  3. «Медична довідка про проходження обов’язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів» (форма №122-2/о), затверджена наказом МОЗ України №583 від 08.07.2013 р.;
  4. «Медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом» (форма №083/о), затверджена наказом МОЗ України №583 від 08.07.2013 р.;
  5. «Медична довідка для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи» (форма №127/о), затверджена наказом МОЗ України №583 від 08.07.2013 р.,

Звертаємо вашу увагу на деякі особливості технологічної специфікації у виготовленні наших бланків, яких суворо дотримується підприємство, та які допоможуть вам уберегтися від фальсифікації.

У першу чергу, це відповідність технічним описам, затверджених наказом МОЗ України №583 від 08.07.2013 «Про затвердження технічних описів бланків до деяких форм первинної облікової документації», а також наявність елементів захисту, визначених Правилами виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, що затверджені спільним наказом Міністерства фінансів України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України від 25, 15, 24 листопада 1993 р. за № 98/118/740 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 14.01.1994 р. за № 8/217.

Емблема МОЗ України на документах, що виготовляє підприємство, відтворена у вигляді дифракційного елементу, що є більш релевантним, на відміну від офсетного друку чи іншого засобу захисту.

З метою недопущення дублювання серій на нумерації бланків медичних форм первинної облікової документації, виробництво яких здійснюється в Україні декількома поліграфічними підприємствами, у складі серії наших бланків міститься унікальний цифровий префікс, визначений та затверджений Управлінням державної політики у сфері пробірного нагляду та документів суворої звітності Міністерства фінансів України (Держзнак України).

З огляду на важливість використання медичних форм первинної облікової документації в сфері охорони здоров’я та з метою уникнення фальсифікацій під час їх замовлення або придбання, ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України рекомендує в першу чергу звертати увагу на відповідність бланків державним технічним нормам виготовлення, про які йшлося вище, користуватися послугами лише перевірених виробників, а також ні в якому разі не замовляти такого роду продукцію через мережу Інтернет.

Застосування невідповідних бланків медичних форм первинної облікової документації не лише призводить до визнання медичного огляду недійсним, але й несе загрозу суспільній безпеці. А тому наголошуємо на необхідності постійного контролю за їх справжністю та відповідальним використанням.

Ознайомитися з бланками первинної облікової медичної документації ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України можна за посиланням. Детальна інформація за тел. 044-466-33-81; 067-466-33-81.