В Україні проходить Тиждень безпеки дорожнього руху

Тиждень розпочався прес-конференцією в ІА «Укрінформ» за участю представників профільних державних відомств та структур. Переглянути трансляцію можна на сайті ІА «Укрінформ» за посиланням.

 

В Україні стартував щорічний Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху, присвячений питанням запобігання дорожньо-транспортного травматизму в країні, дотримання правил дорожнього руху та безпечної поведінки на вулицях і дорогах. Тиждень покликаний привернути увагу суспільства до проблеми ДТП та об’єднати зусилля державних органів, відомств, структур, зацікавленої громадськості та ЗМІ заради її подолання.

Дорожньо-транспортний травматизм, за даними ВООЗ, є однією з найбільших світових проблем охорони здоров’я. Травмуються або отримують каліцтва щодня понад тисячі осіб. Ризик загинути внаслідок ДТП різниться в різних країнах, проте 70% припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу.

Щороку, за різними статистичними даними, Україна втрачає в дорожньо-транспортних пригодах понад 3 тисячі своїх громадян, більше 30 тисяч травмуються.

Тиждень безпеки дорожнього руху розпочався 15 листопада 2021 року прес-конференцією в ІА «Укрінформ» за участю представників профільних державних відомств та структур. Участь у ній взяли: Володимир Крейденко, заступник Голови Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури, Ігор Діденко, радник Міністра внутрішніх справ України, Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, Євген Зборовський, Голова Державної служби України з безпеки на транспорті, Віктор Сальков, в.о. керівника експертної групи з питань дошкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти та науки України, та Юрій Чорний, директор Київської міжрегіональної філії ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» Міністерства охорони здоров’я України.

Як координатор проведення щорічних Тижнів безпеки дорожнього руху в Україні, Юрій Чорний наголосив на цілях та завданнях Тижня, а також анонсував заходи, які будуть проходити як на центральному, так і регіональному рівні в Україні.

Серед основних із них, нагадаємо:

- круглий стіл з питань підвищення безпеки дітей та молоді на дорогах, що відбудеться за участю керівників департаментів та управлінь освіти обласних, Київської міської державної адміністрації;

- вебінар для керівників автотранспортних підприємств з питань дотримання цифрової та медичної безпеки корпоративного автопарку;

- щорічний єдиний національний урок з безпеки дорожнього руху у загальноосвітніх навчальних закладах;

- підведення підсумків щорічного всеукраїнського молодіжного конкурсу фото- та відеоробіт національного проєкту «Безпечна країна»;

- щорічна всеукраїнська благодійна акція зі здачі крові для постраждалих в ДТП «Здай кров – врятуй життя»;

- поминальні молебні з нагоди Всесвітнього дня пам’яті жертв ДТП 21 листопада 2021 року.

Загальний План заходів Тижня можна переглянути за посиланням:

Програма заходів Тижня безпеки дорожнього руху

Учасники прес-конференції підтримали важливість проведення даних заходів в Україні та висловили сподівання на ефективність спільних зусиль. Вони поділилися основними досягненнями, яких вдалося досягти за поточний рік в напрямку реалізації Державної програми з підвищення рівня безпеки дорожнього руху, а також ініціативами та планами на найближче майбутнє.

За словами Олексія Білошицького, цьогоріч правоохоронці фіксують стабільне зниження кількості смертей на дорогах України внаслідок ДТП, порівняно з минулим роком, але причини дорожньо-транспортного травматизму все ще залишаються незмінними – перевищення швидкості, порушення правил маневрування, правил проїзду перехресть та пішохідних переходів, недотримання безпечної дистанції, кермування у стані алкогольного сп’яніння. Функціонування камер автоматичної фото-та відеофіксації порушень ПДР дало змогу за останній рік знизити кількість ДТП з потерпілими у місцях їх встановлення втричі. До кінця 2023 р. кількість таких камер по Україні планується збільшити ще на 580, це окрім тих, що можуть встановлюватися коштом регіональних програм. Наразі поліція, відзначив він, працює над розробкою та впровадженням в Україні практики штрафних балів, керуючись європейським досвідом.

Для підвищення безпеки на дорогах активно вносяться і зміни до законодавства. За словами заступника Голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури, депутата Володимира Крейденка, в першу чергу вони стосуються посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Також унормовується наболіле питання користування персональним електротранспортом в містах. Користуючись нагодою, він нагадав про актуальність дотримання пішоходами та велосипедистами схваленої ще рік тому вимоги щодо обов’язкового використання у темний час доби та в умовах недостатньої видимості світлоповертальних елементів, яка через відсутність жорстких санкцій майже не виконується.

Голова Укртрансбезпеки України Євген Зборовський звернув увагу на проблему нелегальних пасажирських перевезень, дорожньо-транспортний травматизм по вині яких майже неможливо відслідкувати та попередити. Він висловив сподівання, що кадрова реформа з набором нових інспекторів у службі допоможе вирішити цю проблему. Проте закликав і громадян в цілях власної безпеки не користуватися послугами «тіньовиків».

Радник Міністра внутрішніх справ України Ігор Діденко відзначив важливість підвищення безпеки дорожнього руху не лише на центральному, але і на регіональному рівні. Він наголосив на відповідальності керівників місцевих громад, якомога більшої розробки цільових програм на місцях та якісного використання коштів, спрямованих на безпеку руху. Навів позитивні приклади створення «безпечних» шкіл.

Представник Міносвіти України Віктор Сальков розповів про роботу відомства у напрямку створення безпечного освітнього середовища, тісної співпраці у цьому напрямку з МВС України та громадськістю. Вже цього Тижня МОН, за його словами, планує презентувати освітянам нову програму підвищення кваліфікації «Знаємо та діємо», яка стосуватиметься обов’язкового опанування педагогічними працівниками навичок надання домедичної допомоги – важливої складової ефективного реагування у разі дорожньо-транспортних пригод та інших нещасних випадків.

Переглянути повну трансляцію прес-конференції можна на сайті ІА «Укрінформ» за посиланням

DSC02377 DSC02404 Крейденко Зборовський DSC02422 DSC02430 Чорний