Медична експертиза на стани сп’яніння у разі тяжких ДТП може стати обов’язковою

Медичне освідування водіїв у закладах охорони здоров’я осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування їх під впливом лікарських препаратів, які знижують увагу та швидкість реакції, що нині проводиться у разі ДТП із травмованими та загиблими лише на розсуд поліції, має проводитися в обов’язковому порядку. З такою законодавчою ініціативою виступили у Верховній Раді України та зареєстрували відповідний законопроєкт 6558 від 27.01.2022.

Документом пропонується зобов’язати поліцейських затримувати осіб, які скоїли ДТП із важкими наслідками для обов’язкового проходження ними медичного освідування на стани сп’яніння у закладі охорони здоров’я, а також забезпечити проходження ними такого освідування у відведений трьохгодинний термін.

Окрім того, вноситься можливість проведення таких експертиз також і у відділеннях екстреної (невідкладної) медичної допомоги багатопрофільних лікарень, та розширення переліку посад лікарів, які вправі здійснювати огляд осіб на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння та засвідчувати його результати, до рівня чергових лікарів цих відділень.

Запропоновані нововведення, на думку розробників законопроєкту, дадуть можливість забезпечити невідворотність відповідальності водіїв за вчинення ними дорожньо-транспортних пригод із тяжкими наслідками у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, а також оперативність та своєчасність проведення усіх медичних процедур з метою їх доказового використання у кримінальному чи адміністративному судочинстві.

На думку фахівців Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України, означений законопроєкт не змінює суттєво чинних на сьогодні норм та порядку проведення медичного освідування винуватців ДТП з ознаками алко- та наркосп’яніння, проте вимагає:

1) внесення змін до реєстру закладів охорони здоров’я, які мають право здійснювати огляди на стани сп’яніння;

2) проведення відповідного навчання та підвищення кваліфікації медичних працівників, відповідальних за проведення та надання висновків результатів медичної експертизи на стани сп’яніння, контроль за періодичністю та ефективністю цих навчань;

3) технічного оснащення, забезпечення витратними матеріалами (обладнання, реактиви, тести тощо) закладів охорони здоров’я, що проводять огляди на стани сп’яніння.

Також, на їхнє переконання, одним із ефективних та економічно вигідних варіантів, як доводить європейський досвід і до речі передбачено діючими в Україні нормами, може бути використання для проведення оглядів та забору біологічного матеріалу спеціально обладнаних відповідно до вимог МОЗ України пересувних пунктів (автомобілів), що виїзджатимуть на місце ДТП. Це допоможе дотримуватися встановлених часових відрізків для проведення експертизи та уникнути можливих корупційних ризиків.

Як відомо, керування автомобілем у нетверезому стані залишається однією із головних причин ДТП в Україні із суспільно небезпечними наслідками у вигляді заподіяння тяжких тілесних ушкоджень чи смерті потерпілих. За даними Нацполіції України, лише упродовж 10 місяців 2021 року підрозділами складено 113 тисяч адміністративних протоколів щодо керування у стані сп’яніння.