Україна приєдналася до 6-го Глобального Тижня безпеки дорожнього руху

В усьому світі, і в Україні у тому числі, сьогодні, 17 травня, стартував 6-й Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, який цьогоріч проходить під гаслом #StreetsForLife#Love30, привертаючи увагу до теми безпечних вулиць і доріг у всьому світі та скорочення швидкості руху транспортних засобів до 30 км/год в межах житлових та пішохідних зон.

У єдинстві із світовим співтовариством Україна також проводить загальнонаціональний Тиждень безпеки дорожнього руху.  Він відкрився прес-конференцією в ІА Укрінформ, до якої долучилися представники Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти та науки України, Міністерства інфраструктури України, Департаменту патрульної поліції України,  Державної служби України з питань безпеки на транспорті, Державного агентства інфраструктурних проєктів України та Моторного транспортного страхового бюро України.

Директор Київської міжрегіональної філії Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту МОЗ України, яка вже більше п’яти років займається організацією заходів щорічних Тижнів безпеки в Україні, Юрій Чорний нагадав, що Тиждень відкриває Друге Десятиліття дій із забезпечення безпеки дорожнього руху на 2021-2030 рр., схвалене резолюцією Генеральної Асамблеї ООН  74/299 на 74-й сесії та закликав консолідувати зусилля усіх державних органів та структур заради реалізації спільної мети цього Десятиліття – скорочення кількості смертей та травм через дорожньо-транспортні пригоди на 50% до 2030 року.

Учасниками прес-конференції було наголошено на тій важливій роботі, яка була пророблена в рамках реалізації заходів минулих років та результатах, яких було досягнуто. Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький відзначив, що Україні вдалося вже в цьому році фіксувати зниження рівня дорожньо-транспортного травматизму. Суттєві результати, за його словами, дала робота камер автоматичної фіксації порушень ПДР, збільшення системи штрафів та інших заходів законодавчого та виконавчого впливу, що посилили відповідальність водіїв на дорогах. Вже на сьогодні ми маємо зниження рівня травмованих в ДТП на 17%, та загиблих на 14% порівняно з минулим роком, і ця цифра має всі шанси на зростання, - підкреслив О. Білошицький.

До загального комплексу заходів, що дали змогу поліпшити стан безпеки дорожнього руху в країні, Генеральний директор Директорату з безпеки на транспорті Антон Щелкунов додав також заходи з покращення дорожньої інфраструктури, успішну реалізацію програми «Велике будівництво», впровадження нових інженерних рішень, контроль за переобладнаними транспортними засобами, впровадження автоматичної системи зважування великогабаритного транспорту, що дає змогу уникнути руйнування доріг, автоматизація та цифровізація сфери безпеки дорожнього руху, співпраця з інвестиційними структурами та міжнародними організаціями, популяризація дотримання правил дорожнього руху серед громадян.

До деяких суттєвих і наочних досягнень Глава Державного агентства інфраструктурних проєктів України Кирило Хом’яков додав також, що 2229 життів було врятовано завдяки спецтранспорту ДСНС, закуплених в минулому році; утричі зменшилася аварійність на ділянках, де встановлені камери автофіксації порушень ПДР, на 39% зменшилася кількість перевантажених фур завдяки автоматичним комплексам зважування в русі Weigh-in-motion. Він нагадав, що наприкінці минулого року в Україні була схвалена нова Стратегія та Програма підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року. Уже в цьому році в рамках реалізації заходів цієї Програми заплановано виділити фінансування для закупівлі ще 100 камер автофіксації порушень ПДР, 10 реанімобілів та запуску системи екстреної допомоги 112 для швидкого реагування на наслідки ДТП, створення 8 центрів реагування ДСНС, запуску цифрової платформи "Безпечна країна" та інші заходи.

Заступник Міністра освіти і науки України Віра Рогова вказала, що саме постійна освітня та інформаційно-роз’яснювальна робота дасть змогу підвищити свідомість та правову відповідальність водіїв та усіх без винятку учасників дорожнього руху. Вона підкреслила сприяння МОН у підтримці заходів Тижня БДР та національного проєкту «Безпечна країна», проведення в рамках Тижня щорічного єдиного національного уроку з безпеки дорожнього руху, щорічного всеукраїнського конкурсу фото-та відеоробіт серед дітей та молоді «Безпечна країна», розвитку наукового та молодіжного напрямків у сфері безпеки дорожнього руху.

Організатор та координатор заходів Тижня безпеки дорожнього руху Юрій Чорний закликав державні органи, громадськість та засоби масової інформації підтримати проведення Тижня безпеки дорожнього руху в Україні та активно долучатися до заходів, що відбудуться по всій Україні. Серед найголовніших із них - Форум з безпеки дорожнього руху, молодіжні тематичні семінари-практикуми та конференції, єдиний національний онлайн-урок з безпеки дорожнього руху у загальноосвітніх навчальних закладах, загальнонаціональна благодійна акція зі здачі крові для постраждалих в ДТП «Здай кров – врятуй життя», щорічний всеукраїнський конкурс фото- та відеоробіт в рамках національного проєкту «Безпечна країна» та багато інших. Повний перелік заходів Тижня БДР див. тут.

Щорічний Тиждень безпеки дорожнього руху в Україні відбуватиметься, як і в попередні роки, в два етапи: І етап 17- 23 травня 2021 р.; ІІ етап 15-21 листопада 2021 р.

Запис трансляції прес-конференції в ІА Укрінформ див. за посиланням

DSC02281

DSC02276   DSC02197  DSC02213  DSC02239  DSC02269  DSC02275  DSC02200  DSC02232