Підвищення кваліфікації медичних працівників – зараз дистанційно

КМФ ДП УКРНДІ медицини транспорту МОЗ України здійснює підвищення кваліфікації медпрацівників, що проводять щозмінні перед- та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів. Нині, в період карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням СOVID 19, – у дистанційному форматі.

Звертаємо увагу керівників автотранспортних підприємств, що належна організація проведення попередніх, періодичних, позачергових, перед- та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів є невід’ємною складовою попередження ДТП. Статтею 128 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-10 передбачена відповідальність посадових осіб, відповідальних за експлуатацію автотранспорту, за випуск на лінію водіїв без проходження щозмінного медичного огляду та контролю технічного стану транспортних засобів. Працівниками Державної служби України з безпеки на транспорті в межах своєї компетенції проводяться планові та позапланові перевірки, що стосуються дотримання  перевізниками  вимог законодавства, у тому числі і щодо забезпечення виконання порядку проведення щозмінних медичних оглядів водіїв транспортних засобів.

Враховуючи Основи законодавства про охорону здоров’я, ЗУ «Про Дорожній рух», ЗУ «Про автомобільний транспорт», Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, накази МОЗ України «Про підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною та фармацевтичною освітою», «Про підвищення кваліфікації лікарів (провізорів) на курсах інформації та стажування», керівники підприємств зобов'язані організовувати підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за проведення медичних оглядів водіїв.

Повідомляємо, що Філією розроблена та затверджена Програма курсу підвищення кваліфікації медичних працівників, що проводять щозмінні перед- та післярейсові медичні огляди водіїв, завдяки якому медичні працівники мають змогу:

  • оволодіти сучасними ефективними методами здійснення медичного контролю водіїв підприємств, установ та організацій;
  • ознайомитися з юридичними аспектами діяльності медичних працівників, що проводять щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв;
  • навчитися виявляти у водіїв транспортних засобів ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, які впливають на гостроту та швидкість реакції водія;
  • ознайомитися з сучасними апаратами вимірювальної техніки (алкотестерами) та дізнатися більше інформації про тест-системи і порядок їх використання;
  • пройти скорочений курс з надання домедичної допомоги потерпілим у ДТП.

По завершенню навчання медичним працівникам видається Свідоцтво про підвищення рівня професійної компетентності медичних працівників, що проводять щозмінні передрейсові (післярейсові) медичні огляди водіїв транспортних засобів та відомості про них вносяться до бази даних.

Зареєструватися на курс можна заповнивши електронну заявку на сайті в розділі Дистанційне навчання, або ж за тел. відділу навчання 068-894-99-98, 044-465-99-91.