Факт використання мобілки за кермом фіксуватимуть за допомогою камер зі штучним інтелектом

В Австралії запрацювала перша у світі високоточна система фотофіксації використання водіями мобільних телефонів під час руху із вбудованим штучним інтелектом. Там переконані, винахід дасть можливість знизити аварійність на дорогах, пов’язану з відволіканням водія на гаджети за кермом.

____________________

Розмови по мобільному телефону та зависання в соціальних мережах за кермом – поширена тенденція, що є однією з основних причин аварійності на дорогах в усьому світі. Проте, схоже в Австралії винайшли метод боротьби з порушниками.

У грудні 2019 року там запрацювала перша у світі система на основі фотофіксації зі штучним інтелектом, здатна виявляти та фіксувати факт використання водіями мобільного телефону під час руху. Камери високої чіткості дозволяють фотографувати передню частину салону автомобіля практично при будь-яких погодних умовах, і система автоматично відбирає знімки, на яких водій імовірно використовує смартфон або інший гаджет. Після цього всі «підозрілі» фотографії перевіряють співробітники спеціальної служби.

78936251_876528786083267_4246117239918428160_n

Наразі система працює в тестовому режимі,  і порушники отримують лише попередження. Проте вже за три місяці, переконують в уряді, любителям покористуватися мобільним телефоном за кермом загрожуватимуть штрафні санкції. В Австралії це 344 долари США плюс штрафні очки. Причому якщо порушник буде помічений з телефоном в руках в районі дитячих навчальних закладів, штраф зросте до 457 доларів США.

«Якщо водії думають, що вони і далі зможуть піддавати ризику себе, своїх пасажирів та інших учасників дорожнього руху без наслідків, їх чекає велика несподіванка»,  ̶  заявив Ендрю Констанс, міністр транспорту Австралії.

Уже під час тестового використання системи в першій половині 2019 року було виявлено понад 100 тисяч порушень. До 2023 року кількість таких камер планують збільшити до 45.

Аналогічних систем у світі поки що немає. У Великобританії свого часу тестувалася система, що дозволяє фіксувати сигнали мобільних телефонів з рухомих автомобілів, але тоді було неможливо визначити, хто, власне, використовує телефон – водій  чи пасажир. Так що такий підхід себе не виправдав.

Залишається сподіватися, що австралійський досвід добре себе зарекомендує і буде поступово впроваджуватися в інших країнах. В Україні таке технічне рішення було б дуже доречним. Слідом за впровадженням фото- і відеофіксації порушень швидкісного режиму, проїзду перехресть на червоне світло, порушень рядності і парковки, фотоконтроль за використанням мобільних телефонів за кермом допоміг би суттєво скоротити кількість аварій і травм на українських дорогах.