Інститут долучиться до формування безпечного освітнього середовища

У рамках співпраці з МОН України Український науково-дослідний інститут медицини транспорту МОЗ України в особі ВП «Київська міжрегіональна філія» УкрНДІ медицини транспорту МОЗ України проведе низку тренінгів з домедичної допомоги для педагогічних працівників – учасників пілотного проєкту з апробації Державного стандарту базової середньої освіти, який є частиною реформи «Нова українська школа». Перший такий тренінг за участю фахівців Філії був проведений 22 вересня 2021 року на базі Путрівського опорного закладу освіти (Київська область) для освітян пілотних шкіл області.

Курс з домедичної допомоги І рівня «Домедична допомога при раптовій зупинці серця та загрозливих життю станах» для педагогічних працівників проводився відповідно до затвердженої МОЗ України Програми підготовки немедичних працівників (наказ МОЗ України «Про удосконалення підготовки з надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти» від 29 березня 2017 р. №346). Учителі мали змогу опанувати навички проведення серцево-легеневої реанімації та користування автоматичним зовнішнім дефібрилятором у разі зупинки серця, відновлення прохідності дихальних шляхів, зупинки кровотеч. По завершенню тренінгу усі учасники отримали відповідні сертифікати.

Також інструктори Філії спільно з представниками патрульної та ювенальної поліції України провели методичне заняття для учителів та учнів 5-х класів Путрівського ОЗО з безпеки життєдіяльності, де на окремій локації навчали дітей правилам реагування на нещасні випадки з потерпілими та основам надання першої невідкладної допомоги.

Компетентні знання та навички з домедичної допомоги вкрай необхідні на шляху формування безпечного освітнього середовища, переконані в Інституті. Адже найголовнішою цінністю є життя та здоров’я людини, а вміння вчасно та правильно зреагувати у разі небезпеки є необхідними для кожного. Запропонований методичний інструментарій занять з домедичної допомоги можна упроваджувати в освітню програму у ході як навчальної, так і позакласної, і позашкільної роботи з дітьми.

Подібні тренінги за домовленістю з Міносвіти планується провести протягом року і в інших пілотних школах України з апробації стандарту.

DSC_4847 DSC_4931 DSC_4969 DSC_5029  DSC_5060 DSC_5094 DSC_5122