Медичні огляди водіїв: напрацьовано новий методичний посібник

Медичне забезпечення у сфері безпеки дорожнього руху та зниження аварійності на дорогах не втрачає актуальності та залишається одним із пріоритетів державної політики, адже щороку на території України в дорожньо-транспортних пригодах гине понад 3 тисяч людей, а число травмованих перевищує цю цифру у 10 разів.

За статистикою, близько 70% всіх дорожніх пригод відбувається саме з вини водія. Серед основних причин — недотримання водіями правил дорожнього руху, неналежний рівень підготовки водіїв та їх кваліфікації, невміння оперативно та правильно надати першу домедичну допомогу під час ДТП у разі необхідності. Тому удосконалення професійного рівня медичних працівників щодо методів проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв є вкрай необхідною та важливою складовою для поліпшення ситуації та підвищення безпеки на дорогах країни.

Зі свого боку Київська міжрегіональна філія ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту», яка здійснює науково-методичну та навчально-просвітницьку діяльність, спрямовану на зниження рівня травматизму та смертності на дорогах, розробила новий методичний посібник «Організація та порядок проведення медичних оглядів водіїв (кандидатів у водії) транспортних засобів».

Новий посібник є настільною книгою для керівників закладів охорони здоров'я різних форм власності, автопідприємств, оскільки містить найбільш повну підбірку чинних нормативно-правових актів з питань медичного забезпечення безпеки дорожнього руху. Зокрема у посібнику зібрані чинні закони України, постанови Уряду, укази Президента, накази та інструкції міністерств і відомств.

Окрім законодавчої бази, у методичному посібнику представлені різні аспекти діяльності медичних працівників, що проводять медичні огляди водіїв (кандидатів у водії) транспортних засобів, а також значна увага приділяється методам обстеження на виявлення алкогольного та наркотичного сп'яніння водіїв.

metoduchka_fon

Посібник стане справжньою знахідкою не тільки для керівників закладів охорони здоров'я різних форм власності, автопідприємств та медпрацівників, а й інших фахівців, діяльність яких пов'язана із забезпеченням безпеки дорожнього руху.