Статистика ДТП за березень 2020: чи впливає карантин на дорожньо-транспортний травматизм в Україні?

Суттєве обмеження транспортного трафіку, пов’язане із карантинними заходами через складну санітарно-епідеміологічну ситуацію в Україні, у березні 2020 року практично не покращило стан дорожньо-транспортного травматизму. За даними Нацполіції, у березні в Україні усього було зафіксовано 11 276 ДТП, для порівняння у лютому цього ж року – 12 672. Проте рівень травматизму і смертності від аварій, на жаль, не зменшився, а навіть дещо зріс. У березні від ДТП в Україні загинула 231 особа (у лютому, приміром, 211). Порівняно з аналогічним періодом минулого року рівень смертності в ДТП збільшився на понад 10,5%.

Найбільшу кількість серед усіх ДТП, за даними патрульних, становили саме зіткнення і наїзди на пішоходів. Основними причинами їх незмінно залишаються перевищення швидкості, порушення правил маневрування та проїзду пішохідних переходів, недодержання дистанції, керування ТЗ у нетверезому стані.

Статистичні дані березня також відзначають суттєве збільшення числа ДТП із важкими наслідками – 81 ДТП у березні, для порівняння у лютому – 62.

З чим пов’язана така ситуація на дорогах країни – з більшою можливістю користуватися власним автотранспортом, вільними дорогами, де можна було розігнатися, чи напруженою ситуацією в країні, яка негативно позначалася на психіці водіїв, чи усьому цьому загалом, – будуть з’ясовувати фахівці.

Цікаво, що за період карантину практично не змінилася ситуація з дорожньо-транспортним травматизмом за участю дітей, які чи не найбільше були обмежені у пересуванні та соціалізації. Так, у березні 2020 р. усього сталося 223 ДТП за участю дітей (для порівняння, у січні – 251 ДТП). За місяць на дорогах країни загинуло 7 дітей (пор., у лютому – 8, у січні – 12). При цьому, на жаль, статистика фіксує збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод саме з вини дітей.

Детальна статистика ДТП з початку року та за березень зокрема у таблиці: