Фахівці Філії провели навчання з домедичної підготовки для автоперевізників

Київська міжрегіональна філія ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України продовжує навчати умінням домедичної допомоги водіїв, які здійснюють внутрішні та міжнародні перевезення.

4 березня у Києві основні ази з домедичної підготовки освоювали представники автокомпанії, яка здійснює внутрішні перевезення в межах України. Водії прослухали теоретичний курс і відпрацювали практичні навички серцево-легеневої реанімації та зупинки кровотечі, отримавши відповідні сертифікати.

photo_2023-03-04_13-20-50

Окрім внутрішніх перевізників, регіональні представники ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» відпрацювали курс з домедичної підготовки для міжнародних перевізників.

mignarodni_perevezennya 2

У місті Калуш Івано-Франківської області тренери інституту -  Ігор Засадний та Орися Засадна, провели для водіїв 8-годинну програму, яка включає базові реанімаційні заходи: практичні прийоми надання домедичної допомоги при раптовій зупинці кровообігу, порушеннях дихання, а також практичні прийоми надання домедичної допомоги при масивній кровотечі.

«Навчики домедичної допомоги для водіїв є обов’язковим умінням, враховуючи фактор можливих ситуацій на дорозі, адже під час перевезень на далекі відстані можуть трапитися різні надзвичайні ситуації. Тому до приїзду карети швидкої допомоги, водії мають бути готовими надати потерпілим домедичну допомогу. Під час міжнародних перевезень водії працюють в парі, тому наше навчання теж орієнтовано на злагоджені вміння та їх взаємодію під час надання допомоги», — додали тренери.

mignarodni_perevezennya_1

Нагадаємо, відповідно до підпункту 3 пункту 10 «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезенням пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом», затверджений постановою Кабміну від 2.12.2015 № 1001, водіїв, що займаються перевезеннями пасажирів та  вантажів, мають періодично проходити навчанням та володіти методами надання першої домедичної  допомоги  потерпілим  внаслідок  ДТП.

8-годинна програма курсу з домедичної підготовки для осіб, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні вміти надавати домедичну допомогу,  відповідає стандартам міжнародної програми ВLS та І рівню домедичної допомоги згідно наказу Міністерства охорони здоров’я № 1627 від 04.08.2021.