Безпека на дорозі: як пішоходам бути помітними в темряві

Через відключення електроенергії внаслідок ракетних ударів Росії, на дорогах України трапляється дедалі більше ДТП. Зокрема, жертвами аварій стають саме пішоходи, яких водії автівок просто не помічають у темний час доби.

Директор ВП КМФ ДП «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту» МОЗ України Юрій Чорний у студії телеканалу «ДОМ» розповів, що треба знати водіям та пішоходам, як убезпечити себе та якими засобами користуватися.

За його словами, ще два роки тому Кабінет Міністрів України вніс зміни до правил дорожнього руху, зокрема зобов’язав  пішоходів носити світлоповертальні елементи в темний час доби.

Зараз до обов’язку додадуть ще й адміністративну відповідальність. Наразі парламентарі зареєстрували два законопроєкти, які передбачають штраф за відсутність носіння світлоповертальних елементів у темний час доби.

«Проте важливо розуміти, що це не тільки обов’язок, але й особистий захист кожного пішохода. Світлоповертальні елементи бувають різні: це брелки, браслети, жилети ремені та інші. Під час вибору таких елементів насамперед потрібно обов’язково звернути увагу на якість продукції, бо вона буває різною», - розповів Юрій Чорний.

Нагадаємо, відстань, з якої водій помічає пішохода у темряві, одягнутого у темне складає 20 метрів, 50 – якщо людина вбрана у світле, і 130 – якщо на його одязі наявні світлоповертальні елементи.