Автомобільна аптечка у воєнний час: що в ній має бути

Враховуючи виклики сьогодення, звертаємо увагу водіїв переглянути склад автомобільних аптечок у транспортних засобах та доукомплектувати їх виробами медпризначення, а також лікарськими засобами, які можуть знадобитися для надання першої невідкладної допомоги при ураженнях, спричинених військовими діями.

Орієнтуючись на склад аптечок медичних загальновійськових, у тому числі аптечки медичної автомобільної загальновійськової, аптечки медичної загальновійськової індивідуальної, затверджених наказом МОЗ України від 05.01.2017  №6, рекомендуємо доукомплектувати автомобільні аптечки відсутніми у них або ж достатньою кількості наявних:

  • кровоспинними та перев’язувальними засобами (перев’язувальний пакет (бандаж) з еластичним компресійним компонентом (2 шт.); засіб для зупинки кровотечі хімічний гемостатичний (2 шт.); бинт марлевий стерильний завдовжки 7 м, завширшки 14 см (2 шт.); бинт марлевий стерильний завдовжки 5 м, завширшки 10 см (2 шт.); серветки стерильні марлеві 6 см х 10 см 6-шарові (10 шт.); оклюзійна торакальна пов’язка (наліпка) на гелевій основі з клапаном (або без клапана) – 2 шт.; протиопікова гідрогелева пов’язка (2 шт.); лейкопластир на нетканій основі завдовжки 3-5 м, завширшки 2-3 см; рукавички медичні оглядові нітрилові нестерильні (не менше 4 пар); косинка медична перев’язувальна для іммобілізації кінцівок;
  • лікарськими предметами (джгут кровоспинний по типу СAT (2 шт.); шина іммобілізаційна гнучка (2 шт.); ножиці для розрізання одягу і взуття (атравматичні); покривало рятувальне (термоковдра) для підтримки температури тіла потерпілого або перенесення у разі необхідності (2 шт.); плівка (клапан) для проведення штучної вентиляції легень; трубка назофарингальна (повітровід) для забезпечення прохідності дихальних шляхів (2 шт.);
  • лікарськими засобами (на відміну від автомобільних аптечок, де згідно вимог ДСТУ 3961-2000 2013 р. не повинно міститися ніяких лікарських засобів та медичних препаратів, окрім тих, що призначені водію особисто або членам його родини за рецептом лікаря, у військових аптечках різного призначення додається базовий набір лікарських засобів першої допомоги – антисептичні, знезаражуючі препарати (Хлоргексидин біглюконат 0,05%), жарознижувальні, знеболювальні (Парацетамол), протизапальні (Мелоксикам); антибактеріальні, протиінфекційні (Ципрофлоксацин, Ципролет). Базовий склад лікарських засобів також дозволяється індивідуально доповнити тими препаратами, які найчастіше використовуються (у разі отруєнь та кишкових інфекцій, алергії, діареї, краплі для очей, антисептики тощо), або ті, що призначені за рецептом лікаря. При цьому обов’язково слід звертати увагу на терміни їхньої придатності.

Повний перелік лікарських засобів та медичних виробів аптечок медичних загальновійськових див. у наказі МОЗ України 05.01.2017  №6

З урахуванням цих рекомендацій замовити витратні матеріали для доукомплектації аптечок медичних автомобільних, або ж придбати власне самі аптечки – медичну автомобільну загальновійськову, медичну загальновійськову індивідуальну – можна на сайті https://bdr.in.ua або за тел. відділу продажу (044)466-01-90.

Презентация PowerPoint  Фото-1-аптечка-автомобільна-загальновійськова

Рис. 1 Аптечка медична автомобільна загальновійськова

Презентация PowerPoint 1-Аптечка-тактична-тип-1

Рис. 2 Аптечка медична загальновійськова індивідуальна

Звертаємо увагу, що мати правильно зібрану аптечку – важливо. Проте ще важливіше у час військового стану – уміти користуватися нею. Навички оперативно та правильно надати домедичну допомогу наявними у аптечці засобами можуть стати вирішальними для вашого життя або життя людей, що поруч. Без знань та вмінь жодна аптечка не матиме сенсу. Тому радимо тим, хто ще цього не зробив, обов’язково пройти курс з надання домедичної допомоги.

Нагадуємо, що Київська міжрегіональна філія ДП УкрНДІ медицини транспорту МОЗ України відповідно до статутних зобов’язань проводить навчання водіїв та інших осіб, що не мають медичної освіти, з надання домедичної допомоги відповідно до затвердженої МОЗ України програми І рівня підготовки з видачею посвідчень державного зразка. Наші інструктори проводять 8-годинний базовий теоретичний та практичний курс міжнародного стандарту (ВLS – «основи підтримки життя»), у ході якого нададуть алгоритми невідкладних долікарських дій – проведення серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі, звільнення дихальних шляхів, надання потерпілому стабільного положення, допомоги у разі уражень кінцівок, голови, хребта, життєво важливих органів з урахуванням засобів аптечки, навчать ними користуватися.

Дізнатися більше з питань проходження курсу з домедичної допомоги можна на нашому сайті у розділі Навчання (Домедична підготовка), або за тел. (050) 337-70-16, (067) 466-67-89.