Поради для водіїв під час спеки!

На вулиці середина літа і щодня термометр показує високі температури.

Спека не лише відчувається людьми, від неї також можуть страждати автомобілі, особливо, якщо вони уже мають солідний вік.

Варто зазначити, що температура під металом кузова, наприклад, в салоні чи багажнику, влітку сягає 60 – 70 градусів за Цельсієм. Під капотом машини, яка не рухається після поїздки, цей показник ще вище, адже тут ситуацію підігріває гарячий двигун.

Зважаючи на сильну спеку, хочемо наголосити на найпоширеніших проблемах, з якими можна зіштовхнутись автомобілістам, коли авто довго перебуває на сонці і як вберегти автомобіль.

Так, основними несправностями, що можуть виникнути, якщо машина довго перебуває на сонці:

  • оздоблення салону та інші розташовані у ньому елементи за високої температури стають крихкими, пластик, гума ущільнювачів та ізоляція дротів, потроху вигоряє колір, відстають клейові шви оббивки, м’які синтетичні матеріали згодом починають розтріскуватись;
  • машина, що кілька годин простояла на сонці у спеку, може дуже довго заводитись;
  • погано переносять спеку нерідні елементи автомобіля, встановлені власником після покупки;
  • через високу температуру можуть підсилюватись процеси саморозряду батареї тощо.

Для того аби вберегти та захистити автомобіль від перегріву рекомендують наступні кроки:

  • можна прикрити приладову панель та передню частину автомобіля від сонячних променів. Наприклад, світловідбиваючою шторкою;
  • для захисту всього кузова варто використовувати чохол-накидку із світлої тканини;
  • здійснювати перевірку двигуна щодо достатньої кількості охолоджувальної рідини;
  • перевіряти тиск у камерах.

Також необхідно ретельно перевіряти салон на наявність таких предметів як аерозолі, запальнички і не залишати їх в машині на сонці.

Поради для водіїв:

  1. Охолоджуйте салон авто протягом 5 хвилин перед і після поїздки. Навіть якщо у вас в авто є кондиціонер, необхідно попередньо охолодити салон машини, щоб не допустити різького перепаду температур і виникнення у вас теплового удару. Для цього варто відкрити вікно водія та пасажира, і при можливості, багажник авто. Повітряні потоки досить швидко зроблять атмосферу в салоні більш комфортною.
  2. Вмикайте кондиціонер через 5 хвилин після початку поїздки. Це допоможе запобігти появі грибка в системі та буде гарною профілактикою теплового удару.
  3. Після паркування вивертайте кермо на 180 градусів. Тоді кермо буде нагріватися знизу і при наступній поїздці вам буде комфортно його тримати в руках.
  4. Паркуйте автомобіль в тіні. Намагайтеся знайти таке місце для паркування, де ваше авто буде найменше знаходитися під прямими сонячними промінями.
  5. По можливості, використовуйте авто рано вранці або ввечері, коли не так спекотно.
  6. Тримайте в авто декілька пляшок питної води. Зневоднення є однією з головних причин виникнення теплового удару. Не забувайте пити достатньо води під час подорожі.
  7. Контролюйте швидкісний режим. Спека може викликати у людей оптичні іллюзії, про які варто завжди пам'ятати. Не перевищуйте швидкість, щоб мати змогу зреагувати на нестандартну дорожню ситуацію.
  8. При погіршенні самопочуття, запамороченні, виникненні нудоти - негайно зупиняйтеся. Якщо ви будете намагатися продовжити рух ваш стан може погіршитися.
  9. Уникайте різьких гальмувань. На гарячому асфальті ви можете легко втратити контроль за авто.
  10. Не забувайте перевірити наявність необхідних ліків! Якщо ви маєте хронічні хвороби обов'язково тримайте в машині запас ваших ліків.
  11. Не залишайте в закритій машині дітей та тварин. Маленькі діти та тварини особливо чутливі до високих температур і можуть отримати тепловий удар дуже швидко.
  12. Вдягайте світлий легкий одяг. Якщо вам треба їхати у спеку потурбуйтеся про зручний одяг вільного крою, який не буде обмежувати ваші рухи. Краще за все вдягати одяг з натуральних тканин, наприклад, тонкого льону.
  13. Перевірте своє авто. Якщо вашому автомобілю більше трьох років, в обов'язковому порядку потрібно 2 рази в рік перевіряти працездатність системи охолодження. Слідкуйте за рівнем масла в двигуні і охолоджуючої рідини в розширювальному бачку, також особливу увагу приділяйте температурі двигуна і справності термостата.

 

До того ж нагадуємо загальновідомі правила, які допомагають у збереженні здоров’я під час спеки:

  • уникайте тривалих прогулянок під прямим сонячним світлом, особливо в розпал його активності;
  • використовуйте сонцезахисні засоби для шкіри та окуляри;
  • упродовж дня пийте чисту негазовану воду кімнатної температури невеликими порціями;
  • відмовтеся від алкоголю, оскільки цукор та спирт сприяють зневодненню організму і не втамовують спрагу;
  • за можливості приймайте душ, віддаючи перевагу теплій воді. Якщо такої можливості немає, частіше мийте руки до плечей. Можна також покласти мокрий рушник на шию;
  • носіть головний убір та одяг вільного крою з натуральних тканин.

Приємних поїздок! Бережіть себе та дбайте про здоров’я!

sovety-po-ukhodu-za-avtomobilem-letom__227921-620x0