Світлоповертальні елементи в одязі можуть стати обов’язковими

У Верховній Раді України зареєстрували та почали обговорення законопроектів, що зобов’яжуть учасників дорожнього руху, у тому числі пішоходів, користуватися у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості спеціальними жилетами зі світлоповертальними елементами або носити одяг, який має світлоповертальні елементи. Це законопроекти №2694 та №2696 від 27.12.2019.

Документами пропонується внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про дорожній рух». Вимоги, зокрема, торкнуться:

  • водіїв та їх пасажирів під час їх перебування на проїжджій частині дороги (вулиці) поза межами транспортних засобів;
  • мотоциклістів, велосипедистів та їх пасажирів;
  • працівників, що виконують роботи з будівництва, реконструкції, ремонту, експлуатації та облаштування автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів, інших споруд;
  • погоничів тварин;
  • пішоходів.

Порушення зазначених правил, відповідно документів, тягнутиме за собою штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів громадян (510 грн.), а для пішоходів – попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн.).

Вважаємо, що ця законодавча ініціатива є надзвичайно вагомим кроком до зменшення травматизму та смертності на дорогах в Україні. Вже доведено, що використання світлоповертальних елементів дозволяє знизити рівень дорожньо-транспортного травматизму у 6-8 разів. Навіть при ближньому світлі фар автомобіля відстань видимості такого об’єкта збільшиться до 130-150 метрів, а з дальнім світлом – на цілих 300-400 метрів, що дозволить водію вчасно зреагувати – об’їхати, обігнати або загальмувати.

Носіння одягу з елементами світловідбивачів закріплено на законодавчому рівні у багатьох європейських країнах та цілком виправдовує себе. Приміром, у Норвегії подібні норми дозволили скоротити травматизм серед пішоходів на 85%. Подібний досвід може стати і нашим. А тому сподіваємося на депутатську підтримку та якнайшвидше ухвалення запропонованих законопроектів.