Підстави для відсторонення водіїв від управління ТЗ за станом здоров’я

Основним завданням щозмінних передрейсових медичних оглядів водіїв є перевірка їх придатності до виконання службових обов’язків за станом здоров’я, виявлення можливих ознак захворювань, ознак вживання алкоголю, наркотиків, заборонених лікарських препаратів, залишкових проявів алкогольної інтоксикації (синдрому похмілля), перевтоми та інших ознак, що можуть бути підставою для відсторонення від управління транспортним засобом.

В обов’язковий обсяг передрейсового медичного огляду водія входить власне огляд медичним працівником  (оцінка характеру ходи, поведінки, мови, міміки та психоемоційного стану, зовнішнього вигляду, стану шкіри та очей); опитування (виявлення скарг на стан здоров’я, умови відпочинку, тривалість та якість сну, режиму харчування), вимірювання артеріального тиску та частоти серцевого ритму; температури тіла (за наявності об’єктивних показників, у період пандемії Covid-19 – обов’язково). Дані вносяться до спеціального журналу ф. №137-2/0, де супроводжуються висновком та підписом медичного працівника, який проводив огляд.

Підставою для відсторонення водія від управління транспортним засобом є наступні відхилення у стані здоров’я:

- наявність симптомів гострого захворювання або загострення хронічного захворювання (підвищення температури тіла понад 37ºС, скарги на погане самопочуття, загальну слабкість, головну або зубну біль, гострі болі очей, болі в ділянці вуха, грудної клітини, черевної порожнини, тощо);

- підвищення або зниження артеріального тиску, частоти пульсу понад або нижче рівня (максимальний 160/90 мм.рт.ст., мінімальний 90/55 мм.рт.ст.; ЧСС – максимальна 90 ск/хв, мінімальна 55 ск/хв), або значні відхилення від індивідуальної норми кожного водія. Допуск до роботи осіб з гіпертонічною хворобою, гіпотонією, брадікардією здійснюється згідно з рішенням лікарсько-експертної комісії та індивідуальними рекомендаціями дільничого лікаря-терапевта;

- знаходження водія в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або під дією психотропних речовин, які порушують його функціональний стан.

Відсторонені від роботи за станом здоров’я водії направляються на дообстеження до медичного закладу. Медпрацівник при цьому видає довідку зі своїм підписом, де вказується час звільнення від роботи, наводяться дані про характер захворювання або травми, температуру тіла, тощо. Довідка складається у довільній формі, скріплюється печаткою.

Медичний працівник щомісячно підводить підсумки передрейсових медоглядів водіїв з аналізом причин відсторонення їх від роботи та доводить до відома керівника організації, підприємства. Раз на рік, а також при першому виявленні хворих складає списки осіб, які перебувають на диспансерному обліку із зазначенням діагнозу та коротких рекомендацій щодо допуску до роботи.

Медичний працівник несе дисциплінарну, а у випадках, передбачених чинним законодавством, адміністративну, матеріальну та іншу відповідальність за якість проведення передрейсового медичного огляду та видачу висновку щодо допуску водіїв до управління транспортним засобом.

Нагадуємо, що Київська міжрегіональна філія ДП «Українського науково-дослідного інституту медицини  транспорту» МОЗ України в межах компетенції здійснює підготовку та підвищення кваліфікації (1 раз на три роки) медичних працівників, що проводять перед- та післярейсові медогляди водіїв – саме з урахуванням специфіки цієї діяльності, усіх медичних та юридичних аспектів, з видачею Свідоцтва про підвищення кваліфікації, внесенням до Реєстру, та обов’язковим забезпеченням журналом щозмінного перед-та післярейсового медоглядів водіїв, штампом про придатність до керування транспортним засобом, усією необхідною науково-методичною літературою. Деталі за тел. (044) 254-09-05, (044) 465-99-91, +38(068) 894-99-98.