Світловідбивач потрібен кожному! Збережи собі життя!

Невдовзі минає рік, як законодавством України закріплена норма обов’язкового використання пішоходами та велосипедистами світлоповертальних елементів на дорозі у темний час доби або в умовах недостатньої видимості (Постанова КМУ від 11.11.2020 р. №1105 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 10 жовтня 2001 р. №1306). Ефективність світловідбивачів доведена – людину з такими елементами помітно водію вже за 130-150 м, що дозволяє попередити аварійність та значно знизити рівень травматизму серед цієї категорії учасників дорожнього руху. Світлоповертальні ремені, жилети, браслети, підвіски, наліпки на одяг та засоби пересування тощо, – це прості і недорогі за вартістю аксесуари, які допоможуть зберегти життя.

З початком сезонного скорочення світлового дня службами поліції посилено контроль за станом дотримання цієї норми. Адміністративна відповідальність поки що передбачає попередження та штраф порушникам у розмірі 51 грн., але мова йде про суттєве зростання штрафних санкцій.

Коментуючи важливість та необхідність користування світлоповертальними елементами заради безпеки на дорозі для ТК Інтер, директор Київської міжрегіональної філії Українського науково-дослідного інституту медицини транспорту Юрій Чорний підкреслив, що однією із найбільш вразливих категорій серед пішоходів є діти та школярі, і вони мають бути стовідсотково забезпечені світловідбивачами.

Також, за його словами, хоча про це часто забувають, але світлоповертальний жилет або ремінь необхідний і автомобілістам, які з різних причин можуть перебувати на дорозі поза межами транспортного засобу. Особливо важливою ця норма є для водіїв пасажирських та вантажоперевезень. Стосується це і пасажирів нічних автобусних рейсів.

Детальніше у сюжеті програми «Подробности».

Дізнатися більше та придбати якісні світлоповертальні елементи можна тут.