Серед підприємств зростає попит на придбання АЗД: на що звернути увагу

Дедалі більше підприємств в Україні з чисельністю понад 200-500 працівників закуповують для власного використання автоматичні зовнішні дефібрилятори (АЗД) – пристрої для надання екстреної допомоги у разі раптової зупинки серця. Оскільки бригада ЕМД не завжди встигає прибути у 5–10-хвилинний проміжок, у місцях скупчення великої кількості людей, особливо, що працюють в небезпечних або ризикованих умовах праці, наявність дефібрилятора дає змогу зменшити показники летальності від РЗС. За підрахунками, від раптової зупинки серця в Україні щотижня потерпають більше 1,3 тис. громадян, а серцево-судинні захворювання, часті передвісники порушення ритму серця, посідають перше місце за поширеністю та смертністю серед українців.

Наявність дефібрилятора на виробництві з великою кількістю людей є дійсно необхідним. Чим швидше та точніше відповідно до інструкцій пристрою буде надана допомога постраждалому, тим вищі шанси на порятунок. Застосування дефібрилятора на першій хвилині після серцевого нападу гарантує людині виживаність до 98%, з кожною наступною хвилиною – мінус 10%. Головними перевагами АЗД є простота використання (дотримання голосових вказівок), оперативність реанімації постраждалого ще до приїзду швидкої та автономність – скористатися ним може будь-хто, не обов’язково медичний працівник, але той, хто пройшов спеціальну підготовку.

Фахівці Київської міжрегіональної філії Інституту медицини транспорту МОЗ України, які регулярно проводять навчання з домедичної допомоги серед працівників підприємств, відзначають – попит на придбання дефібриляторів у сфері бізнесу в останній час зріс. Цінова політика на апарат коливається в межах від 60 тис. грн та вище та залежить, як правило, від виробника, витратних матеріалів, сервісного обслуговування.

Враховуючи тенденцію попиту, інструктори з догоспітальної допомоги Філії наголошують: перше і найважливіше, про що варто пам’ятати, купуючи дефібрилятор, – персонал обов’язково має бути навчений ним користуватися. У межах 8-годинної програми курсу з домедичної допомоги І рівня «Домедична допомога при раптовій зупинці серця та загрозливих життю станах» для немедичних працівників, який проводить Філія, окрема увага приділяється саме практиці проведення серцево-легеневої реанімації з використанням АЗД. Детальніше про курс.

Друге і не менш важливе, про що часто забувають, – дефібрилятор є лише допоміжним засобом для порятунку у разі РЗС, але ніяк не панацеєю.  Відповідно до Порядку проведення серцево-легеневої реанімації з використанням АЗД (наказ МОЗ України 16.06.2014  № 398), дефібриляція апаратом обов’язково комбінується із проведенням механічної серцево-легеневої реанімації (30 натискань на грудну клітку, 2 штучних вдихи). Для цього знову ж таки потрібна спеціальна підготовка.

Третє, на що варто звернути увагу, автоматичний зовнішній дефібрилятор застосовується не у всіх випадках. Дефібрилятор застосовується лише при раптовому важкому порушенні ритму серця та фібриляції шлуночків, а отже, не завжди може давати показання для розряду. У таких випадках до приїзду швидкої проводиться лише ручна серцево-легенева реанімація без використання АЗД.

Автоматичний зовнішній дефібрилятор – вкрай необхідна, і вже звична для сучасного світу річ. Як і за кордоном, в Україні їх кількість в громадських місцях стрімко зростає – у торгових центрах, залізничних і автовокзалах, аеропортах, літаках, потягах, тролейбусах, станціях метро, зупинках громадського транс­порту, готелях, підприємствах й державних установах тощо. А отже, користуватися ним має вміти кожен. Радимо звернути на це увагу та обов’язково пройти відповідне навчання. Детальна інформація з приводу курсу навчання, а також придбання надійних якісних АЗД за тел. (044) 466-67-89, (067) 466-67-89, (093) 961-96-62.

CardiAid 1  CardiAid 2 Zoll 5 Zoll 4 Zoll 1