У столичному метро врятували життя людині за допомогою дефібрилятора

У київському метрополітені за допомогою нещодавно встановлених дефібриляторів врятували перше життя. 56-річного чоловіка із серцевим нападом вдалося успішно реанімувати за рахунок вчасної та правильно наданої невідкладної допомоги. Поліцейський станції скористався одним із дефібриляторів – приладом для ліквідації серцевої недостатності за допомогою електричного імпульсу, які, як відомо, буквально декілька тижнів тому встановили на 19 станціях метро.

У цьому випадку чоловікові пощастило, бо скористатися встановленими в метро дефібриляторами зможе той хто, дійсно вміє це зробити. На жаль, досвідчених поки що дуже мало навіть серед самих працівників станцій, не говорячи вже про випадкових пасажирів.

Екстрена допомога у разі зупинки серця важлива у перших 5-10 хв. Тоді, коли швидка лише викликається, а дефібрилятора під рукою ще немає, або взагалі немає, для збереження життєвих функцій потерпілому варто робити непрямий масаж серця. Та й саму роботу дефібрилятора рекомендовано комбінувати із прийомами серцево-легеневої реанімації. Ця маніпуляція, як відомо, вимагає дотримання чітких дій та елементарної компетенції. На жаль, цими навичками у нас в країні володіє далеко не кожен. І часто – навіть не всі працівники громадського транспорту.

Нагадаємо, що в Україні згідно ЗУ «Про екстрену медичну допомогу» проходити відповідну підготовку та володіти навичками надання домедичної допомоги в обов’язковому порядку мають рятувальники аварійно-рятувальних служб, працівники державної пожежної охорони, поліцейські, фармацевтичні працівники, провідники пасажирських вагонів, бортпровідники та інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти такими навичками.

У зв’язку із цим, Київська міжрегіональна філія Інституту медицини транспорту МОЗ України в межах компетенції та керуючись законодавством України проводить підготовку з домедичної допомоги для осіб, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні вміти надавати домедичну допомогу.

Це 8-годинний курс за міжнародною програмою BLS (basic life support – основи підтримки життя, базисна допомога), програма якого розрахована на немедичних працівників, професійна діяльність яких не передбачає ризику отримання травматичних пошкоджень, отруєнь: офісні працівники, працівники сфери послуг, викладачі та інше; а також немедичних працівників, професійні обов'язки яких пов'язані з наданням домедичної допомоги (зокрема водії транспортних засобів), відповідно до наказу МОЗ України від 29.03.2017 №346.

На практиці слухачі матимуть змогу оволодіти практичними навичками проведення серцево-легеневої реанімації, відновлення прохідності дихальних шляхів, допомоги у разі інфаркту та інсульту, вмінням користуватися засобами, що входять до медичних аптечок, а також автоматичним зовнішнім дефібрилятором.

Дізнатися більше про курс з домедичної допомоги та оформити заявку можна у розділі Домедична підготовка або за тел. телефонами: (044) 466-67-89, (067) 466-67-89, (093) 961-96-62.